Kijktip: doorgang Vismigratierivier deels onder water gezet

Voor de Vismigratierivier wordt bij Kornwerderzand een doorgang gemaakt door de Afsluitdijk. Op 13 september is de bouwkuip aan de kant van de Waddenzee onder water gezet. Bekijk in de video (timelapse) hieronder hoe dit in zijn werk ging.

Van leeg naar vol

Tijdens de bouw stond de bouwkuip droog. ‘Het water is nu van -4 meter Normaal Amsterdams Peil (NAP) tot NAP opgekomen’, vertelt Arno Insing, hoofduitvoerder van bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis). ‘Daarna konden we de buizen aan de bovenkant van de bouwkuip verwijderen. Deze buizen tussen de damwanden vingen de druk van het water buiten de bouwkuip op en zorgden zo dat de damwanden op hun plaats bleven. Nu is dat niet meer nodig. Door het weghalen van de buizen is er ruimte voor de volgende werkzaamheden.’

Een derde van de doorgang onder water

De bouwkuip aan de kant van het IJsselmeer staat al sinds april onder water, vertelt Insing. ‘Het water wordt nu tegengehouden door droogzetschotten. Dit zijn tijdelijke deuren die ervoor zorgen dat het middelste gedeelte van de doorgang droog blijft zolang dat nog nodig is voor de werkzaamheden. Ongeveer een derde van de doorgang staat nu onder water!’

Foto van de bouwkuip voordat hij vol water stond. Links de zwarte voorzetschotten. De stenen op de bodem zijn in beton gestort en zorgen in de toekomst voor beschutting voor trekvissen.

Van zout naar zoet en andersom

Dankzij de Vismigratierivier kunnen trekvissen straks wanneer ze maar willen van de zoute Waddenzee naar het zoetwater van het IJsselmeer zwemmen. En weer terug. In het IJsselmeer komt een vier kilometer lange slingerende ‘rivier’ die dwars door de Afsluitdijk gaat. De Vismigratierivier wordt aangelegd ten westen van de spuisluizen bij Kornwerderzand. Dit is de beste plek. Hier worden namelijk al grote hoeveelheden zoetwater in de Waddenzee gespuid. Het zoetwater werkt als een lokstroom voor vissen. Die weten straks de Vismigratierivier dus goed te vinden.

Naar verwachting is de doorgang, oftewel het gat, eind dit jaar gereed. Er wordt nu gelijktijdig in het IJsselmeer gewerkt aan de aanleg van de Vismigratierivier. Eind 2024 zwemmen de eerste vissen van het IJsselmeer naar de Waddenzee en andersom.

Nieuwsarchief