Keersluis bij Kornwerderzand

Om het achterland ook de komende 100 jaar te beschermen tegen extreem hoogwater, komen er twee volledig nieuwe keersluizen vóór de schutsluizen op de Afsluitdijk; bij Den Oever en Kornwerderzand. De keersluis bij Kornwerderzand komt aan de Waddenzeezijde van de bruggen. ‘Op deze locatie start bouwconsortium Levvel vanaf 1 november 2021 met de aanleg van de railbalk over de bodem in de vaarweg’, geeft Bram Beijer, civiel ingenieur bij Rijkswaterstaat, aan.

Railbalk

‘Deze keersluis bestaat uit een roldeur die over een drempel in de vaarweg kan worden gereden. De roldeur is zo’n 950.000 kilogram zwaar, 56 meter breed en 14 meter hoog. In de railbalk wordt een rail geplaatst waar later de roldeur overheen rijdt. De railbalk geleidt de roldeur uit de deurkas naar de nis en vormt een primair onderdeel van de toekomstige hoogwaterkering’, aldus Bram. ‘De roldeur zal op de meeste dagen van het jaar open blijven. Als het water op de Waddenzee stijgt tot 1,8 meter boven NAP – een geval van extreem hoogwater – dan sluiten we de roldeur bij Kornwerderzand. Door de nieuwe keersluis aan de Waddenzeezijde te bouwen en de deurkas in het landschap te verwerken tasten we dit cultuurhistorische waardevolle gebied zo min mogelijk aan.’

Gefaseerde bouw

‘De betonnen railbalk wordt in fases gebouwd’, vertelt Pieter Kersten, projectmanager bij bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel). ‘Vanaf 1 november 2021 starten we met het aanbrengen van de damwanden die nodig zijn voor de bouwkuip van de betonnen railbalk onder de vaarweg. De railbalk wordt laagsgewijs opgebouwd en bestaat uit meerdere betonstorts. Er moet een bouwkuip worden gemaakt en een deel van de vaarweg wordt dieper gemaakt om de totale constructie van zes meter dikte aan te kunnen. Het is een precisiewerk. Heel zorgvuldig brengen we de railbalk aan, zodat de roldeur soepel over de rail open en dicht kan schuiven. Het westelijke deel is volgend jaar af. Het oostelijke deel staat gepland in het winterseizoen van 2022/2023.’

Hinder: 1 november 2021 tot en met 6 maart 2022

Eén van de twee doorvaartopening van de bruggen bij Kornwerderzand is afgesloten van maandag 1 november tot en met 6 maart 2022, namelijk de westelijke doorvaartopening. Alle scheepvaart moet gedurende deze periode door de oostelijke doorvaartopening passeren. Dat kan niet met beide richtingen tegelijk. Vaarweggebruikers moeten daarom rekening houden met een extra wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 15 minuten. Dat geldt ook voor weggebruikers omdat de bruggen langer open kunnen staan. Dit kan voor extra vertraging zorgen van 10 tot 15 minuten. Er is bewust gekozen voor het bouwen van de drempel in de voor recreatievaart relatief rustige periode buiten het recreatieseizoen, om de hinder voor wegverkeer en scheepvaart zo beperkt mogelijk te houden.

Let op: onderhoudswerkzaamheden Lorentzcomplex

In november worden er ook werkzaamheden uitgevoerd om de bediening van de bruggen en sluizen aan het Lorentzcomplex bij Kornwerderzand te verbeteren.

In deze periode is de vaarweg volledig gestremd; er wordt niet geschut en de bruggen kunnen niet bewegen:

  • 13 november 06.00 uur tot en met 17 november 22.00 uur
  • 20 november 06.00 uur tot en met 24 november 22.00 uur
    De vaarweggebruikers kunnen omvaren via het Stevinsluiscomplex bij Den Oever.

De A7 over de Afsluitdijk (tussen Den Oever en Zurich) is in verband met deze werkzaamheden op dinsdagnacht 23 november van 19.00 uur tot woensdagochtend 24 november 05.00 uur in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Het wegverkeer wordt omgeleid via de Houtribdijk N307 en via de Flevopolder.

Bekijk een animatie van de bouw van de nieuwe keersluis bij Kornwerderzand
Nieuwsarchief