Internationale aandacht voor de Afsluitdijk

Regelmatig is er internationale aandacht voor de Afsluitdijk. De dijk wordt gezien als waterbouwkundig icoon en wordt daarom vaak bezocht door buitenlandse toeristen.

Het project heeft al meerdere keren gezelschappen uit (verre) landen als Indonesië, Vietnam, Israël en Panama mogen ontvangen. Zij vinden het heel bijzonder dat de aanleg van de dam ervoor zorgde dat zout en zoet water werd gescheiden, nieuw land werd gecreëerd en dat dit ons nu beschermt tegen overstromingen. Men vindt de 33 kilometer lange verbinding tussen Noord-Holland en Friesland ‘amazing’. Het uitzicht met aan de ene kant een ‘fresh water lake’ en aan de andere kant de zee vinden ze geweldig.

In het voorjaar van 2014 kreeg het project Afsluitdijk bezoek van het Braziliaanse televisie programma Globo Repórter. Deze filmploeg heeft een documentaire gemaakt over Nederland. De documentaire gaat over typisch Nederlandse zaken, waaronder dus de Afsluitdijk maar ook over de molens, wadlopen, de zeehondencrèche en nog meer. Ze hebben er voor gekozen om ons land te verkennen op een typisch Hollandse manier, namelijk per fiets in zo’n 18 dagen. Het programma is wekelijks te zien op het hoofdkanaal van Brazilië. Het programma richt zich op onderwerpen die te maken hebben met natuur, mooie en ongewone landschappen, toerisme, historie en de lokale cultuur van Brazilië en andere landen van over de hele wereld.

Op 1 mei j.l. is de filmploeg afgereisd naar de Afsluitdijk om opnames te maken. Om de Afsluitdijk echt te ervaren is de verslaggeefster de hele dijk afgefietst. Bij het voormalig informatiecentrum “Op de Dijk” is projectmanager Joost van de Beek van Rijkswaterstaat kort geïnterviewd. Joost van de Beek heeft daarin uitleg gegeven over de constructie van de dijk, het zoete water van het IJsselmeer, de zoute instroom vanuit de Noordzee, de uitdagingen van dit grote project en hoe deze lange dijk een nieuwe provincie mogelijk maakte.

Het onderdeel over de Afsluitdijk uit de documentaire is hier te bekijken. Er is helaas geen ondertiteling maar je kunt de video kijken voor de sfeerbeelden. Wat hebben de Brazilianen nu gezien van de Afsluitdijk?

Nieuwsarchief