Icoon Afsluitdijk van start

Ruim 3.000 mensen kwamen dit weekend naar de Afsluitdijk voor de start van het project Icoon Afsluitdijk. In bijzijn van Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en gedeputeerde van de provincie Friesland Klaas Kielstra, onthulde ontwerper en innovator Daan Roosegaarde de concepten die hij samen met zijn team ontwikkelde voor de Afsluitdijk. Daarna volgde de speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde editie van Waterlicht. Het publiek kon de concepten van Roosegaarde bekijken in de tijdelijke expositie op Breezanddijk.

Onthulling ontwerpen

De aftrap voor het project werd vrijdagavond gegeven met de onthulling van de ontwerpen van Daan Roosegaarde. Minister Schultz van Haegen, minister Bussemaker en gedeputeerde Kielstra gingen daarbij in op de achtergrond van het project. Minister Bussemaker deed dit via een videoboodschap. Daan Roosegaarde onthulde de ontwerpen die hij met zijn team het komende jaar zal uitwerken. Roosegaarde: “Het Nederlandse landschap is van oudsher al een plek van innovatie. Onze dijken symboliseren het creatief vermogen van Nederland om te leven met het water. Met een subtiele laag die duisternis en licht met elkaar verbindt, maken wij een nieuwe koppeling tussen historie en toekomst, tussen praktisch en poëtisch en tussen mens en natuur. Het is een eer om aan te werken.” Roosegaarde onthulde vrijdag als eerste zijn Spiegelstenen: originele basaltstenen uit de dijk die licht-reflecterend zijn gemaakt. Een ode aan de bouwers van de Afsluitdijk. Aansluitend werd een speciaal voor de Afsluitdijk ontwikkelde editie van Waterlicht getoond op Breezanddijk. Het kunstwerk was vrijdag en zaterdagnacht voor publiek toegankelijk en kon rekenen op meer 3000 bezoekers. De beelden van Waterlicht zorgden ervoor dat de Afsluitdijk ‘trending topic’ was op sociale media.

Er wordt gezocht naar een nieuwe datum voor het hardloopevenement Afsluitdijk Open, die wegens slechte weersomstandigheden werd afgelast.

Concepten Icoon Afsluitdijk

Bent u benieuwd naar de concepten die zijn onthuld tijdens de expositie op 2 en 3 september, zoals ‘Windvogel’ en ‘Lichtlijn’? Neem een kijkje op de projectpagina van Icoon Afsluitdijk.

Daan Roosegaarde

Ontwerper en innovator Daan Roosegaarde (1979) staat internationaal bekend om zijn sociale ontwerpen. Met zijn team van designers en engineers te Studio Roosegaarde werkt hij aan ontwerpen die de relatie tussen mens en ruimte verbeteren. Roosegaarde heeft diverse internationale awards gewonnen in de design- en kunstwereld en is onder meer tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam, Tate Modern in London en openbare ruimtes over de hele wereld. Interactie, innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als ‘techno-poëzie’.

Nieuwsarchief