Icoon Afsluitdijk met succes afgerond

Zondag 21 januari was de laatste dag van Glowing Nature en Windvogel; Lichtpoort is een permanente installatie en blijft voor iedereen ’s avonds te beleven.

Het design innovatie programma Icoon Afsluitdijk, van Daan Roosegaarde en zijn team van experts, heeft vanaf de eerste dag op grote belangstelling kunnen rekenen vanuit zowel binnen- als buitenland. Meer informatie over Icoon Afsluitdijk is te vinden op https://www.studioroosegaarde.net.

Duizenden bezoekers

Na de officiële opening op 16 november 2017 heeft de tentoonstelling Glowing Nature, de magische ervaring met levende lichtgevende algen in één van de historische kazematten op Kornwerderzand, duizenden geregistreerde bezoekers getrokken. Het was zelfs volgeboekt in de laatste weken. Windvogel, slimme energie opwekkende vliegers met lichtgevende lijnen, was voor alle bestuurders die ’s avonds over de Afsluitdijk rijden vanuit de auto zichtbaar. Windvogel en Glowing Nature gaan nu verder internationaal reizen.

Lichtpoort permanent

Lichtpoort, de 60 monumentale heftorens aan weerszijden van de dijk die oplichten door de koplampen van passerende auto’s, is een permanent werk en blijft, ook na 21 januari, vanuit de auto te beleven. Als er geen auto’s rijden lichten de gebouwen niet op. Er ontstaat zo een dynamische entree naar Leeuwarden, dit jaar de culturele hoofdstad van Europa, gevormd door een architectonisch oplichtend lijnenspel dat het monumentencomplex laat zweven alsof de automobilist door een science fiction film rijdt.

Project Icoon Afsluitdijk

De overheid heeft de versterking van de Afsluitdijk van 2018 tot en met 2022 aangegrepen om ook andere initiatieven de ruimte te geven. Aan Daan Roosegaarde is gevraagd met Icoon Afsluitdijk een bijdrage te leveren aan het versterken van de iconische waarde van de Afsluitdijk als (internationaal) visitekaartje voor de Nederlandse waterbouw, design en innovatie.

Icoon Afsluitdijk ging in september 2016 van start. Waterlicht, een poëtische lichtinstallatie die ons herinnert aan de rol die de dijk speelt bij de bescherming van Nederland tegen overstromingen, komt op 1,2 en 3 februari terug naar Leeuwarden tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad en Waterconnecting 2018, het waterprogramma in en rond Leeuwarden.

Over de “making of” van Icoon Afsluitdijk is een documentaire gemaakt: “32 KM”. De film is binnenkort te zien in het Afsluitdijk Wadden Center. De podcast met verhalen over Icoon Afsluitdijk blijft beschikbaar via iTunes.

Nieuwsarchief