Hinder vanaf 24 juni 2019

Vanaf 24 juni aanstaande tot eind 2022 gaat het wegverkeer continu hinder ondervinden van de werkzaamheden op de Afsluitdijk. De afgelopen periode was er op verschillende plekken al merkbaar dat er gewerkt wordt. Vanaf 24 juni is iedere dag op een ander deel van de dijk één rijbaan afgesloten. Het wegverkeer uit beide richtingen rijdt dan over de beschikbare rijbaan. Per rijrichting is er eén rijstrook beschikbaar. Ook is het fietspad vanaf 24 juni tot eind van dit jaar in zijn geheel afgesloten. Er wordt een fietsbus ingezet. Lees hier meer over de fietsbus.

Extra reistijd

Houd de komende tijd rekening met extra reistijd en houd de verkeersinformatie in de gaten voor de actuele reistijd. Met name tijdens de spits en bij brugdraaiingen kan vertraging oplopen. Ook bij de start van de vakantie is het vaak extra druk.

Werkzaamheden

De reden voor de hinder zijn de verschillende werkzaamheden die de komende jaren op de Afsluitdijk plaatsvinden. Tussen 2019 en 2023 versterkt Rijkswaterstaat de Afsluitdijk. Dat is nodig om ook in de toekomst Nederland te blijven beschermen tegen de kracht van het water.
De 32 km lange dijk wordt 2 meter hoger en krijgt een nieuwe bekleding van 75.000 golfbrekende blokken. Er komen keersluizen en extra spuisluizen in de Afsluitdijk en grote pompen, waarmee bij extreme weersomstandigheden snel water kan worden afgevoerd uit het IJsselmeer naar de Waddenzee. Het werk aan de dijk wordt gecombineerd met andere werkzaamheden. Bekijk de tabel op onze homepagina voor een overzicht.

Afsluiting fietspad

Tot eind 2019 is het fietspad langs de dijk gesloten. Op de zondagen 23 juni, 21 juli, 4 augustus en 18 augustus is het fietspad over de hele dijk wél open voor (brom)fietsers en wandelaars. Vanaf 2020 tot april 2022 is het fietspad soms helemaal en soms gedeeltelijk afgesloten. Voor (brom)fietsers en wandelaars zet Rijkswaterstaat fietsbussen in.

Nieuwsarchief