Geslaagde Open Monumentendag op de Afsluitdijk

Zaterdag 9 september kon publiek in het kader van Open Monumentendag terecht op de Afsluitdijk. Zo’n 100 bezoekers vonden hun weg naar Kornwerderzand, de plek waar meerdere activiteiten plaatsvonden. Informatiecentrum De Afsluitdijk, vele verhalen was de hele dag geopend. Naast informatie over het verleden, heden en de toekomst van de Afsluitdijk, maakten bezoekers hier ook via Virtual Reality een vlucht naar de toekomstige Vismigratierivier. Een ervaring voor jong en oud!Vanuit het informatiecentrum werden rondleidingen gegeven naar het monumentale Lorentzsluizencomplex in Kornwerderzand. Dit vond men erg interessant en leuk, voornamelijk omdat sommige plekken normaal niet toegankelijk zijn. Vlakbij het informatiecentrum kon men aan boord van de RWS 1, een monumentaal directievaartuig van Rijkswaterstaat van maar liefst 104 jaar oud. Ooit in bezit van Ir. Cornelis Lely en juist daarom helemaal op z’n plaats op de Afsluitdijk. Het schip ademt echt nog historie uit.

Aan de andere kant van het water konden mensen een bezoek brengen aan het Kazemattenmuseum. Het museum vertelt het verhaal van 225 soldaten die in de WOII als enige plek in Nederland de Duitsers hebben tegengehouden. Een verhaal om trots op te zijn! Bezoekers namen een kijkje bij de historische kazematten, ingericht in de stijl van die tijd met wapens, slaapplaatsen, een telefooncentrale, keuken en uitzichtposten.‘Leuk, leerzaam, een unieke kans’, de bezoekers waren aangenaam verrast door alles wat er te doen was. Een geslaagde editie van Open Monumentendag op de Afsluitdijk! Bekijk het fotoverslag van de Open Monumentendag met de reacties van de bezoekers.

Brochure cultuurhistorie

De nieuwe brochure  Project Afsluitdijk – aandacht voor cultuurhistorie werd gelanceerd op Open Monumentendag. Rijkswaterstaat werkt de komende jaren met project Afsluitdijk aan de versterking van de dijk en het vergroten van de capaciteit om water af te voeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee. De brochure beschrijft hoe tijdens deze werkzaamheden en in de definitieve situatie rekening wordt gehouden met het de cultuurhistorische waarde van de dijk. Digitale brochure: brochure aandacht voor cultuurhistorie. Heeft u interesse in de papieren brochure? Stuur ons dan een e-mail met uw adresgegevens en u krijgt de brochure thuisgestuurd.
Nieuwsarchief