Extra hinder wegens recreatiedrukte op de Afsluitdijk

Check voor je vertrek de meest optimale route

Ligt de Afsluitdijk op jouw route deze zomer, houd dan rekening met extra hinder. Met de start van de schoolvakantie in het noorden van het land wordt het vanaf vrijdag 15 juli drukker op de Afsluitdijk. De extra drukte op de weg en het water is een jaarlijks terugkerende situatie tijdens de zomerperiode. Dit komt omdat de Afsluitdijk ook veel gebruikt wordt door recreatief weg- en vaarverkeer.

In de zomerperiode rijden op de vrijdag, de drukste dag van de week, gemiddeld zo’n 28.000 voertuigen over de Afsluitdijk. Dat is ongeveer 6.000 meer ten opzichte van andere vrijdagen. Ook passeren er 10 keer zo veel schepen de sluizen als in de wintermaanden, waardoor de brug vaker draait.

Een animatie van de hinder in de zomer

Werkzaamheden in combinatie met recreatiedrukte

Ook in de zomerperiode vinden veel werkzaamheden tegelijkertijd plaats. Door werkzaamheden aan de pompgemalen, nieuwe spuisluizen en de A7 is maar één rijstrook per richting beschikbaar. Daarnaast passeren veel pleziervaartuigen en beroepsvaart de sluizen. Door de brugdraaiingen in combinatie met de beschikbaarheid van één rijstrook per richting ontstaan langere files. Rijkswaterstaat beperkt de hinder zoveel mogelijk door het inzetten van diverse maatregelen. Alleen is door de hierboven genoemde combinatie van werkzaamheden en recreatiedrukte (meer auto’s en meer brugdraaiingen door recreatievaart) de hinder in de zomer nog groter.

Het Afsluitdijk Wadden Center, het Kazemattenmuseum en het kitesurfstrand blijven bereikbaar gedurende werkzaamheden deze zomer. Mochten er werkzaamheden in de omgeving plaatsvinden, dan wordt de omleidingsroute op de borden weergegeven.Wat kun je doen om de drukte zo veel mogelijk te vermijden?
Zijn er andere opties om op je bestemming te komen dan via de Afsluitdijk? Bijvoorbeeld via de A6, dan adviseren we je om deze alternatieve route te nemen. Ligt de Afsluitdijk toch op jouw route:

  • Vermijd indien mogelijk de spitstijden (6.00 tot 9.00 uur en 16.00 tot 18.00 uur) én de drukke vrijdagen, zaterdagen en zondagen.
  • Zorg voor voldoende water in de auto, op heel drukke dagen kan de extra reistijd tot een uur oplopen.
  • Luister naar de fileberichten op de radio en check Twitter @RWSVerkeersinfo, @RWS_mn en @ANWBverkeer voor actuele reisinformatie.

Recreatieschippers kunnen de alternatieve route via de Stevinsluis (Den Oever) of binnendoor Fryslân overwegen. Wil je toch door de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand:

  • Vermijd indien mogelijk de spitstijden én de drukke vrijdagen, zaterdagen en zondagen.
  • Volg de aanwijzingen van de sluismeester en de stewards vlot op.
  • Luister voor actuele bijzonderheden bij de bruggen en sluizen van de Afsluitdijk de kanalen VHF1 (IJsselmeer) en VHF4 (Waddenzee) uit.
  • Let op: op werkdagen van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur gaan de bruggen uitsluitend voor beroepsvaart open. Pleziervaart mag wel meeliften bij een brugopening voor de beroepsvaart.

Extra fietsbus

Fietsers en wandelaars kunnen gratis de fietsbus gebruiken. Net als vorig jaar staat er tijdens de zomervakantie een extra fietsbus gereserveerd. Deze kan bijspringen wanneer dat nodig is. Kijk voor meer informatie over de fietsbus en de zomerdienstregeling op onze website.

Tall Ships Races Harlingen 14 -17 juli

In het eerste weekend van de schoolvakantie worden ook de Tall Ships Races Harlingen 2022 gehouden. Het evenement trok de laatste keer zo’n 335.000 bezoekers. De bezoekers zijn door de organisatie geadviseerd om met de trein te komen, maar desondanks kan dit evenement voor extra drukte zorgen op de (vaar)wegen op en rond de Afsluitdijk.

Voor nog uitgebreidere informatie en een tabel met meer gedetailleerde werkzaamheden neem je een kijkje op onze hinderpagina.

Nieuwsarchief