Energieproject Blue Energy finalist ‘Nationaal Icoon’

Het bedrijf Redstack is met de technologie Blue Energy, één van de tien finalisten die strijden om de titel van Nationaal Icoon. Elke twee jaar kiest het kabinet drie kandidaten die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. De tien finalisten zijn in bezit van baanbrekende, innovatieve technologieën in bijvoorbeeld de energie-, voedsel- en watervoorziening, de gezondheidszorg en de mobiliteit. De finalisten presenteerden zich woensdag 7 september 2016 op het ministerie van Economische Zaken.

Lees hier meer over Nationaal Icoon

Blue Energy

Blue Energy staat voor het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water. Redstack is een innovatief membraan waarmee Blue Energy opgewekt kan worden. Door de concentratieverschillen in het water ontstaat een potentiaalverschil, wat wordt omgezet in stroom en aan het elektriciteitsnet geleverd. Dit wordt al toegepast op de Afsluitdijk. In Breezanddijk draait momenteel een proefinstallatie waarmee Redstack kennis opdoet over deze nieuwe manier van energieopwekking. Redstack wil deze technologie naar de markt brengen.

Vervolg

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen koos een jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. Het juryrapport wordt eind september 2016, voorgelegd aan de Ministerraad. De Ministerraad besluit welke van de tien finalisten de titel Nationaal Icoon mogen dragen. In oktober 2016 wordt de uitslag van de finale bekend.

Bekijk het artikel ‘Blauwe energie en groen staal’, in de Telegraaf.

Nieuwsarchief