Duizend scholieren bezoeken Wereld Water College

Woensdag 7 oktober bezochten zo’n 1000 scholieren van het voortgezet onderwijs uit heel Nederland het Wereld Water College in Leeuwarden. Het college vond plaats in het WTC Expo en op de WaterCampus Leeuwarden. Via excursies en ‘Xperiences’ beleefden de leerlingen de wereld van water, ecologie, onderzoek en techniek. Op deze manier kregen zij de gelegenheid kennis te maken met opleidingen en beroepen in de watersector.

Dit was de derde editie van het Wereld Water College en een initiatief van Topsector Water. Hierin is de volledige Nederlandse watersector vertegenwoordigd. De watersector zorgt ervoor dat we in Nederland en ver daar buiten droge voeten houden, schoon drinkwater hebben en dat goederen wereldwijd veilig en duurzaam worden verscheept. Micha van Akkeren, secretaris-directeur van Wetterskip Fryslân, opende namens het Kernteam Human Capital van Topsector Water het college in het WTC Expo te Leeuwarden.

Vismigratierivier Afsluitdijk één van de ‘Xperiences’


Tijdens het Wereld Water College maakten de leerlingen via 32 zogenaamde ‘WaterXperiences’ in het WTC Expo kennis met alle dimensies van de watersector. Leden van het project Vismigratierivier Afsluitdijk waren aanwezig om uitleg te geven over het plan om de Afsluitdijk te openen voor trekvissen.

Guido van Belle van BelevenisOnderwijs.nl had voor de gelegenheid een zogenaamde ‘leskist’ beschikbaar gesteld. In deze kist wordt zout (rood) water na het doorbreken van een dijk vermengd met zoet (blauw) water. De leerlingen moesten de doorbraak zodanig bouwen dat de vissen gezond van de ene naar andere kant konden zwemmen.

“Door jullie verhaal en door het uitvoeren van de activiteit snap ik nu wat er gebeurt als zout en zoet water zich door elkaar mengen en wat dat doet met ons drinkwater en sommige vissen. Super ook dat de Vismigratierivier straks helpt om vissen weer verder te laten zwemmen. Lijkt me mooi als je aan zoiets kunt meewerken”. Aldus het commentaar van een enthousiaste leerling.

Nieuwsarchief