Documentaire Zout vs Zoet

De realisatie van de Vismigratierivier Afsluitdijk bij Kornwerderzand wordt de komende jaren vastgelegd in een filmdocumentaire. Filmmaker Hans den Hartog en producent Annemiek van der Hell van Windmill Film laten in de film Zout vs Zoet; De Vismigratierivier: een internationale reis dwars door de Afsluitdijk, de bouw van de rivier zien.

Den Hartog volgt het hele proces vanaf de start begin 2018, tot realisatie.  ZOUT vs ZOET gaat omstreeks 2022 in première. Het filmproject wordt ondersteund door het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) en de initiatiefnemers van De Vismigratierivier. Naar aanvullende financiering wordt nog gezocht.

De filmmaker filmt niet alleen de complete aanleg van de Vismigratierivier. Gedurende vier jaar volgt hij een aantal personen die een sleutelrol spelen in de realisatie van de Vismigratierivier. Zo laten beroepsvissers aan de zoute (Wadden) en de zoete (IJsselmeer) kant  zien hoe zij inspelen op de veranderingen, gemaakt door mens en natuur. Ook de vissen zelf spelen een belangrijke rol. Zo is Den Hartog van plan om de migrerende vis vanaf de Waddenzee en het IJsselmeer, via de IJssel en de Rijn in Duitsland tot aan Zwitserland te gaan volgen vanaf een schip.

Bekijk hier om de teaser van Zout vs Zoet te bekijken.

Nieuwsarchief