De 9 meest gestelde vragen over Blue Energy

U heeft vast wel eens dat blauwe gebouw halverwege de Afsluitdijk zien staan. Vraagt u zich ook wel eens wat daar gebeurt? Dit is de Blue Energy proefinstallatie. Hier wordt getest met het opwekken van energie uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Benieuwd wat Blue Energy is en doet? Lees verder voor de top 9 meest gestelde vragen.

1. Wat is Blue Energy?

Blue Energy is een vorm van CO2-vrije en duurzame energie die haar naam dankt aan het feit dat de energie uit water wordt gehaald. Met Blue Energy wordt energie gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zout en zoet water. Door het zoute en zoete water langs heel dunne vliezen, membranen genoemd, te voeren ontstaat er een spanningsverschil dat wordt omgezet in elektrische energie.

2. Waar kan Blue Energy worden toegepast?

Blue Energy kan overal worden benut waar zout en zoet water naast elkaar bestaan. Dat is overal waar een rivier in zee uitstroomt. Ook liggen er kansen voor bedrijven en fabrieken die werken met waterstromen met verschillende gehaltes zou, maar ook bijvoorbeeld op plekken in de wereld waar drinkwater wordt gemaakt van zeewater, zoals in het Midden-Oosten

3. Is Blue Energy duurzaam?

Jazeker! Blue Energy heeft het voordeel dat het altijd beschikbaar is. Bij zonne-energie kan het voorkomen dat de zon niet schijnt en bij windenergie kan het zijn dat het niet, of te hard, waait. Maar water blijft altijd stromen. Blue Energy is daardoor een erg betrouwbare energiebron en duurzamer dan de meeste andere vormen van duurzame energie. Blue Energy is een duurzame technologie waarmee 24 uur per dag, CO2 vrij energie kan worden opgewekt op plekken waar zout en zoet water aanwezig is.

4. Hoelang loopt het Blue Energy project?

Het project is gestart op 26 november 2014. De huidige onderzoeksfase duurt tot halverwege 2019. Naar verwachting wordt de proefinstallatie op Breezanddijk tot eind 2023 voor verdere optimalisatie en andere toepassingen van Blue Energy gebruikt.

5. Wat zijn de eerste resultaten van het project?

Sinds de Blue Energy centrale bij Breezanddijk op de Afsluitdijk in gebruik werd genomen, heeft men er enorm veel kennis over het opwekken van ‘blauwe energie’ opgedaan. Van het voorbehandelen van het water, tot het opwekken en leveren van stroom; het hele proces is getest. Ook hebben de betrokken organisaties onderzocht hoe het zit met de levensduur van de techniek en de kosten van Blue Energy. De resultaten zijn positief. Daarom wordt er door de projectpartners gekeken naar de mogelijkheden om een grotere Blue Energy centrale te bouwen. Er kan dan elektriciteit worden geleverd aan bijvoorbeeld het waterschap en een aantal gemeenten.

6. Komen er meer Blue Energy centrales in Nederland?

Op dit moment wordt de mogelijkheid van de bouw van een Blue Energy-proefcentrale bij Katwijk onderzocht. Het is zeker het doel om zowel in Nederland als in het buitenland installaties te bouwen. Dat kan wereldwijd op duizenden plaatsen, maar ook in Nederland. Denk aan de rivieren in Zeeland en Zuid-Holland, en aan Friesland en Noordoost-Groningen.

7. Kan ik een rondleiding krijgen?

Het is niet mogelijk om de proefinstallatie te bezoeken. Daarom heeft REDstack, het bedrijf achter Blue Energy, een demonstratiemodel beschikbaar gesteld aan het Afsluitdijk Wadden Center te Kornwerderzand. Zo krijgt de bezoeker toch een indruk van de werking van Blue Energy.

8. Ik maak een werkstuk over Blue Energy. Waar kan ik informatie vinden?

De initiatiefnemer van het project Blue Energy, bedrijf REDstack, stelt een informatiepakket beschikbaar. Neem dan contact op met REDstack via info@redstack.nl.

9. Ik wil iemand over/van Blue Energy interviewen. Met wie kan ik contact opnemen?

U kunt hiervoor contact opnemen met REDstack via info@redstack.nl.

Nieuwsarchief