Dag van de Bouw 18 juni 2022

Bouwplaatsen Afsluitdijk geopend tijdens landelijke Dag van de Bouw

Op de landelijke Dag van de Bouw, die op zaterdag 18 juni wordt gehouden, opent de Afsluitdijk de deuren voor belangstellenden. Dit is de kans om achter de bouwhekken een kijkje te nemen om te zien hoe de versterkingswerkzaamheden aan de Afsluitdijk worden uitgevoerd.

Uniek kijkje achter de bouwhekken

De Afsluitdijk beschermt ons land al 90 jaar tegen de kracht van het water en wordt nu klaargemaakt voor de toekomst. Op de Dag van de Bouw is er een uitgebreid programma voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers zich inschrijven voor de Stevin en de Lorentz Tour, om bijvoorbeeld de bouwplaats van het nieuwe gemaal bij Den Oever te bezoeken of de Vismigratierivier bij Kornwerderzand (de plek waar het ‘gat’ in de dijk wordt gemaakt). Het is nu of nooit om deze bouwplaatsen te bezoeken. De bouwkuip voor de Vismigratierivier staat nu nog droog, maar straks onderwater, zodat de vissen er doorheen kunnen zwemmen. Het aantal plekken voor deze unieke tours is beperkt, dus wees er snel bij en reserveer op tijd!

man met kind staat bij een bouwhek te kijken naar een kraan
Neem een uniek kijkje achter de schermen op de Dag van de Bouw 18 juni a.s.

Hop On Hop Off-bus

Er is ook een Hop On Hop Off bus waar je, zonder inschrijving, de hele dag gebruik van kan maken. Deze bus gaat onder andere langs Redstack (Blue Energy). Hier leer je alles over deze nieuwe manier van energieopwekking, namelijk gebruik maken van verschil tussen het zoute Waddenzee water en het zoete IJsselmeerwater. Bij het transformatorstation van Windpark Fryslân, maak je al fietsend je eigen smoothie, geniet je van lekkere poffertjes en kom je alles te weten over groene stroom van windturbine tot stopcontact. Een ‘must’ te bezoeken locatie is het Afsluitdijk Wadden Center: hier is echt van alles gratis te beleven voor jong en oud! Van de fototentoonstelling ‘Na Ons de Zondvloed’ van internationaal fotograaf Kadir van Loohuizen tot de expositie met VR-brillen van de Vismigratierivier waar je als het ware als vis door de dijk zwemt. Elk half uur is er een presentatie over de Vismigratierivier en vergeet niet langs het Uitkijkpunt te wandelen met prachtig zicht op het IJsselmeer en de plek waar de rivier wordt aangelegd.

Een mooie kans om van dichtbij te zien hoe met moderne technieken en met oog voor Lely’s erfgoed de Afsluitdijk vernieuwd en versterkt wordt!

Nieuwsarchief