Daan Roosegaarde start eerste fase ‘Icoon Afsluitdijk’

De komende jaren wordt de Afsluitdijk, een monument van wereldformaat, versterkt om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Een bijzonder moment voor Rijk en regio om kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde te vragen ook de iconische waarde van de dijk te verstevigen onder de naam ‘Icoon Afsluitdijk’.

In drie fases nemen Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, technici en ontwikkelaars ons de komende jaren mee in ontwerpen die de schoonheid van de 32 kilometer lange Afsluitdijk versterken. Met een subtiele tweede laag van licht en interactie maakt Roosegaarde nieuwe koppelingen tussen mens en landschap van dit unieke Dutch Design uit 1932.

Het eerste weekend van september 2016 markeert Roosegaarde de start van het project ‘Icoon Afsluitdijk’. Hierin staan de rijke geschiedenis en unieke bouw van de Afsluitdijk centraal en wordt de dijk aan de hand van een aantal projecten gevierd. Een van die projecten is de “Windvogel” die Roosegaarde in samenwerking met TU Delft ontwikkelt naar het idee van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. Op zondag 4 september maakt de unieke run ‘Afsluitdijk Open’ de dijk toegankelijk voor een nieuw publiek. Voor dag en dauw wordt de dijk teruggegeven aan de mens en starten duizenden hardlopers aan deze pure dijkbelevenis. Ook opent een tijdelijke expositie met een inkijk in de permanente werken van licht en interactie door Roosegaarde die in 2017 de Afsluitdijk versterken.

Zie de trailer op: https://www.studioroosegaarde.net/projects/#icoon-afsluitdijk

Over ‘Icoon Afsluitdijk’

Het project is een unieke samenwerking tussen het Rijk en regio, met als doel om de Afsluitdijk nationaal en internationaal op de kaart te zetten als Icoon voor de Nederlandse waterbouw, Dutch design en als platform voor innovatie. Een visitekaartje dat recreatie en toerisme op en rond de Afsluitdijk bevordert en mondiaal kan worden ingezet om te laten zien op welke manier in Nederland wordt gewerkt aan toekomstbestendige oplossingen.

Over Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde staat bekend om zijn sociale ontwerpen en energieke verschijning. Zijn ideologie is “gewoon doen en je intuïtie volgen” in plaats van “ja maar”. Met zijn team van ontwerpers en techneuten werkt hij aan landschappen van de toekomst. Interactie, technologische innovatie en schoonheid staan centraal in wat hij omschrijft als “techno-poëzie”.

Nieuwsarchief