Bijzondere Dodenherdenking op Kornwerderzand

De jaarlijkse herdenking op Kornwerderzand gaat dit jaar iets anders in verband met de geldende coronamaatregelen. Ieder jaar vindt er op 4 mei in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand een speciale Dodenherdenking plaats. De herdenkingsplechtigheid is namelijk op de plek, waar in mei 1940 17.000 Duitsers werden tegengehouden.

In verband met de coronapandemie zal er ook dit jaar geen publiek aanwezig zijn. Vertegenwoordigers van gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Fryslân, krijgsmachtonderdelen en basisscholen leggen wel kransen en bloemen neer. Namens provincie Fryslân is gedeputeerde Poepjes aanwezig, en wethouder Wielinga is er namens gemeente Súdwest Fryslân.
Eén van de mensen die een rol heeft bij de herdenking is Guus Boers, de kleinzoon van kapitein Christiaan Boers. Kapitein Christiaan Boers was in 1940 de commandant van de stelling bij Kornwerderzand.

De besloten herdenking vindt om 18.00 uur plaats. Na het hijsen van de vlag halfstok houdt ds. Corry Nicolay een korte toespraak houden. Na het spelen van de Taptoe volgen twee minuten stilte en het Wilhelmus, gevolgd door de kranslegging.

De herdenking wordt gestreamd en is achteraf te volgen via de website van het Kazemattenmuseum.

Nieuwsarchief