Afsluiting fietspad : update 25 maart

Rijkswaterstaat sluit het fietspad op de Afsluitdijk vanaf 1 april voor drie jaar in delen af.  Reden hiervoor is de grootschalige versterking van de dijk. Om het werk veilig te kunnen uitvoeren is de afsluiting helaas noodzakelijk. Voor voetgangers, (brom)fietsers en ander langzaam verkeer regelen we vervangend vervoer. Het Monument van Dudok, Breezanddijk en Kornwerderzand blijven bereikbaar.

Veilig werken staat voorop


De Afsluitdijk beschermt sinds 1932 grote delen van Nederland tegen de kracht van het water. Tot en met 2025 werkt bouwconsortium Levvel in opdracht van Rijkswaterstaat aan de versterking van de dijk. Honderden dijkwerkers gaan de komende jaren aan de slag op een smalle dijk, tussen twee wateren in. De veiligheid voor weggebruikers én voor de mensen die het werk uitvoeren staat voorop bij deze enorme en uitdagende klus.

De werkzaamheden


De dijk wordt circa twee meter hoger, krijgt een nieuwe bekleding en sterkere sluizen. Met twee grote gemalen en extra spuisluizen kunnen we overtollig water uit het IJsselmeer straks sneller afvoeren naar de Waddenzee. De snelweg maken we veiliger met bredere vluchtstroken en een nieuw type geleiderail. Ook maakt Levvel in opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk de opening voor de Vismigratierivier en een fietspad met zicht op de Waddenzee. De ruimte rondom het Monument van Dudok wordt opgeknapt en geschikter gemaakt voor bezoekers. En Windpark Fryslân legt stroomkabels onder een deel van het fietspad voor de aanleg van een windpark in het IJsselmeer.

Vervangend vervoer: de Afsluitdijk-fietsbus


Voetgangers, fietsers en scootmobielen kunnen gebruik maken van een fietsbus. Deze rijdt dagelijks tussen 08.00 en 19.00 uur.

Fietsbus Afsluitdijk

Bekijk hier de dienstregeling en lees meer over voertuigen met bijzondere afmetingen of die op benzine rijden, groepen en geplande fiets-en of wandeltochten.

Afsluitingen 2019

24 juni tot 1 december 2019: Afsluiting fietspad tussen Den Oever en Kornwerderzand

  • Vanaf Noord-Holland: Voetgangers en fietsers kunnen met een fietsbus van Den Oever naar Kornwerderzand. Van daaruit kunnen zij weer met eigen vervoer door naar Friesland. De bus stopt voor voetgangers bij het Monument en op Breezanddijk. Hier is geen aansluiting op het fietspad.
  • Vanaf Friesland: Voetgangers en fietsers kunnen met de fietsbus van Kornwerderzand naar Den Oever. De bus stopt voor voetgangers op Breezanddijk en bij het Monument.

Afsluitingen vanaf december 2019:

Fietspad Houtribdijk

Het fietspad op de Houtribdijk is op 1 juli 2019 weer opengesteld.

Loket Afsluitdijk

Heb je een vraag of opmerking over de Afsluitdijk? Neem dan contact met ons op via Loket Afsluitdijk, het gezamenlijke meldingenloket van Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en Windpark Fryslân. T: 0800-6040 en of stuur een email naar loket@deafsluitdijk.nl

Nieuwsarchief