Avond- en nachtafsluiting Afsluitdijk op 23-24 juli en 30-31 juli

De eerste wegafsluiting is van vrijdag 23 juli om 22.00 uur tot zaterdag 24 juli om 8.00 uur. De tweede afsluiting vindt plaats in de nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 juli, ook tussen 22.00 en 8.00 uur. De A7 over de Afsluitdijk is gedurende die perioden tussen Den Oever en Knooppunt Zurich in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer. Dit vanwege het verplaatsen van een grote zandtransportband die nodig is voor de versterking van de Afsluitdijk. Of de werkzaamheden doorgaan is nog wel afhankelijk van de wind.

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Om hinder door zandtransport te beperken, gebruikt bouwconsortium Levvel in opdracht van Rijkswaterstaat een zandtransportband. Die brengt het zand over de A7 heen van het IJsselmeer naar de Waddenzeezijde. De werkzaamheden aan de dijk vorderen gestaag en de zandtransportband moet opschuiven naar de volgende locatie. Om de veiligheid van weggebruikers en bouwmedewerkers te garanderen, zijn twee nachtelijke afsluitingen van de A7 over de Afsluitdijk nodig.

Groot en zwaar transport

De zandtransportband staat nu ter hoogte van hectometerpaal 88.5. Op deze plek heeft hij al het benodigde zand geleverd. In het eerste weekend wordt de band gedemonteerd en verplaatst richting Den Oever. In het tweede weekend bouwt consortium Levvel (BAM, Van Oord en Rebel) de kraan weer op ter hoogte van hectometerpaal 78.9. Voor het afbreken en opbouwen is groot materieel nodig, en voor het vervoer naar de nieuwe locatie groot en zwaar transport. Om dit veilig te laten plaatsvinden, is het noodzakelijk de weg beide nachten af te sluiten.

De zandtransportband in werking op de Afsluitdijk

Windafhankelijk

Of we de werkzaamheden daadwerkelijk kunnen uitvoeren in de aangegeven nachten is afhankelijk van de weersomstandigheden, met name van de wind. De zandtransportband is een grote windvanger. Als het te hard waait, is het niet veilig om hem op te hijsen. Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel besluiten uiterlijk woensdag voordat de werkzaamheden beginnen of de weersvoorspellingen gunstig genoeg zijn. Is dat niet het geval, dan melden we dit zo spoedig mogelijk op vananaarbeter.nl. Bij uitstel worden de werkzaamheden naar verwachting verzet naar de weekenden van 30 en 31 juli en 6 en 7 augustus.

Omleidingsroutes

De extra reistijd bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Verkeer naar Friesland:

  • Verkeer uit het (zuid)westen van Nederland richting Friesland kan omrijden via de A9/A1 en de A6.
  • Verkeer uit de kop van Noord-Holland richting Friesland kan gebruikmaken van de N307 Houtribdijk (Enkhuizen – Lelystad) en de A6.

Verkeer naar Noord-Holland en het (zuid)westen van Nederland:

  • Verkeer uit Friesland richting het (zuid)westen van Nederland kan omrijden via de A6/A1 en A9.
  • Verkeer uit Friesland richting de kop van Noord-Holland kan omrijden via de A6 en de N307 Houtribdijk (Lelystad – Enkhuizen).

Actuele informatie

Afhankelijk van het verloop van de verplaatsing, kan de afsluiting korter of langer duren. Ga voor alle actuele informatie naar vananaarbeter.nl. Of neem contact op met Loket Afsluitdijk: loket@deafsluitdijk.nl of met het informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 – 6040.

Nieuwsarchief