Aansluitdijk Tour van Friesland naar Noord-Holland

Op zondag 9 en maandag 10 oktober organiseerde Urgenda de Aansluitdijk Tour. Iedereen kon ‘aansluiten’. Urgenda is een landelijke organisatie voor innovatie en duurzaamheid en wil op tal van plekken laten zien wat er gebeurt op het gebied van duurzame energie, mobiliteit en de biobased economy. De Aansluitdijk Tour, die plaats vond op de Dag van de Duurzaamheid, ging van Fryslân via de Afsluitdijk naar Noord-Holland.

Leeuwarden

De Aansluitdijk Tour starte op zondag in de Elfstedenhal in Leeuwarden waar de officiële bekendmaking van ‘Freonen fan Fryslân’ (vrienden van Friesland) was met zanger Syb van der Ploeg. Bij afvalbedrijf Omrin werd er meer verteld over afval als grondstof en woningcorporatie Elkien liet het eerste energie neutrale huis van Fryslân zien.

Afsluitdijk

In het informatiecentrum De Nieuwe Afsluitdijk werd een overzicht gegeven van de duurzame innovaties waaronder Blue Energy en de Vismigratierivier. In de duikhelikopter  kon een 3D vlucht worden gemaakt door de toekomstige Vismigratierivier. Daarna ging de tour verder naar de getijde turbines, een koploper op het gebied van stromingsenergie. Aansluitend werd het nieuwe Off Grid Test Centre,  op de Robbenplaat geopend.

Lees hier meer informatie over De Nieuwe Afsluitdijk

NPO

Presentatrice Anniko van Santen laat kort zien hoe bij de Afsluitdijk energie wordt gewonnen uit zoet en zout water. Het programma van de NPO rondom De Dag van de Duurzaamheid is hier terug te zien.

Het videoverslag van Urgenda over de Aansluitdijk Tour is hier te zien.

Nieuwsarchief