Aanbesteding Afsluitdijk van start

Rijkswaterstaat is op 24 november 2016 gestart met de procedure om een aannemer te selecteren voor de versterking van de Afsluitdijk. De relevante documenten zijn geplaatst op TenderNed. De aannemer wordt niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering, maar ook voor de financiering en het onderhoud in de komende 25 jaar. In 2018 wordt het contract gesloten.

Bekijk hier de documenten.

De opdracht

In het kader van de waterveiligheid geeft Rijkswaterstaat opdracht het 32 kilometer lange dijklichaam overslagbestendig te maken, de spuisluizen te versterken en keersluizen te realiseren bij Den Oever en Kornwerderzand. Bij Den Oever komen pompen om meer waterafvoer van het IJsselmeer naar de Waddenzee mogelijk te maken.

Ook wordt een aantal ambities meegenomen van De Nieuwe Afsluitdijk (DNA), een regionaal samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. De openbare ruimte rond het Monument op de Afsluitdijk wordt verbeterd, op twee trajecten wordt een nieuw fietspad aangelegd met zicht op de Waddenzee en er wordt een doorgang in de dijk gerealiseerd voor vissen, als onderdeel van een vismigratierivier.

De werkzaamheden starten naar verwachting eind 2018 en moeten in 2025 zijn afgerond.

Een uitgebreide versie van dit bericht vindt u op de website van Rijkswaterstaat.

Nieuwsarchief