A7 Afsluitdijk: veel verkeershinder verwacht deze zomer

Van mei tot en met september 2022 verwacht Rijkswaterstaat meer hinder en vertragingen op de A7 Afsluitdijk. Weggebruikers worden geadviseerd hun reis goed voor te bereiden, de drukste momenten te vermijden en rekening te houden met langere reistijd. En Rijkswaterstaat treft maatregelen om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken.

Werkzaamheden Afsluitdijk in combinatie met recreatiedrukte

In 2022 vinden veel werkzaamheden tegelijkertijd plaats op de Afsluitdijk, waaronder werkzaamheden ter verbetering van het wegdek A7 ter hoogte van Kornwerderzand. Hierdoor kunnen weggebruikers maar van één van de twee rijstroken per richting gebruikmaken. Daarnaast passeert er in het recreatieseizoen meer pleziervaart de sluizen waardoor de bruggen vaker en langer open staan.

De drukte op de weg en het water bij de Afsluitdijk is een jaarlijks terugkerende situatie in het recreatieseizoen (mei tot en met september). In deze periode rijden er op vrijdag, de drukste dag van de week, gemiddeld zo’n 28.000 voertuigen over de Afsluitdijk. Dat is ongeveer 6.000 meer ten opzichte van de vrijdagen bij de overige seizoenen. Dit komt omdat deze belangrijke verbinding ook veel gebruikt wordt door recreatief verkeer. In deze periode passeren ook meer dan 10 keer zo veel schepen de sluizen dan in de wintermaanden.

Samen voor een betere doorstroming

Rijkswaterstaat heeft meerdere maatregelen genomen om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld nachtafsluitingen, om de doorstroming gedurende de dag te verbeteren. En de dijkversterkingswerkzaamheden vinden zo veel mogelijk vanaf het water plaats. Deze en alle andere maatregelen zijn naar verwachting niet genoeg om grote verkeershinder tijdens het recreatieseizoen te voorkomen.

Wat kunnen weggebruikers zelf doen om extra reistijd te voorkomen?

• Plan je reis op minder drukke dagen: van maandag tot en met donderdag buiten spitstijden.
• Check voor je vertrek de meest optimale route via VanAnaarBeter. Zijn er andere opties om op je bestemming aan te komen dan via de Afsluitdijk? Bijvoorbeeld via de A6?
• Reis je over de Afsluitdijk, reken op een langere reistijd. Op heel drukke dagen kan die extra reistijd oplopen tot een uur. Luister naar de fileberichten op de radio en check Twitter voor actuele reisinformatie.

Versterking en vernieuwing Afsluitdijk

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Dat maakt ons land kwetsbaar voor overstromingen. De Afsluitdijk beschermt sinds 1932 grote delen van Nederland tegen overstroming vanuit de zee. Maar de dijk is aan vernieuwing toe. Hij voldoet niet aan de huidige wettelijke normen voor waterveiligheid. Ook moet er meer water worden afgevoerd. Daarom werkt Rijkswaterstaat aan de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk. Zodat Nederland ook in de toekomst beschermd is tegen het water. Het wegdek A7 wordt eveneens verbeterd met het oog op verkeersveiligheid.

kaart die aangeeft waar op de Afsluitdijk met name de hinder is
Bovenaanzicht van de Afsluitdijk die laat zien waar met name wordt gewerkt tijdens het recreatieseizoen van 2022: Ter hoogte van Den Oever, tussen Den Oever en het Monument en bij Kornwerderzand.

Volg ons ook via Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Heb je vragen, mail dan naar loket@deafsluitdijk.nl of bel met 0800-6040.

Nieuwsarchief