fietsen en wandelen over de Afsluitdijk
fietsen en wandelen over de Afsluitdijk

Weekendopenstelling fietspad op de Afsluitdijk

Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 2023 opent Rijkswaterstaat het fietspad op de Afsluitdijk voor fietsers en wandelaars.

Algemene informatie

Het fiets- en wandelpad op de Afsluitdijk is afgesloten, omdat we de Afsluitdijk versterken en vernieuwen. Het fietspad is langer dicht dan vooraf gecommuniceerd, omdat de werkzaamheden vertraging hebben opgelopen. Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli is het tussen 08.00 en 18.00 wel weer een keer mogelijk om te fietsen en te wandelen over de Afsluitdijk.

We willen dat alle fietsers en wandelaars een fijne en vooral veilige dag meemaken op 1 en 2 juli. We vragen ook jullie medewerking hiervoor:

 • volg de instructies van de verkeersregelaars op;
 • pas je snelheid aan de situatie aan;
 • hou rekening met anderen die rustiger fietsen/wandelen.

Voor wie is het fiets- en wandelpad open?

Het fietspad is open voor wandelaars en fietsers. Dit betekent dat

 • (elektrische) fietsen,
 • voertuigen met blauw kenteken,
 • en voetgangers zijn toegestaan.

Raden jullie ook bepaalde voertuigen af?

Omdat een deel van de route over bouwterrein gaat, raden wij het volgende af:

 • voertuigen voor mindervaliden,
 • skates,
 • steps,
 • longboarden,
 • en kleine kinderen op een eigen fiets.

Voor wie is het fiets- en wandelpad niet open?

De volgende voertuigen zijn op 1 en 2 juli niet toegestaan op het fiets- en wandelpad:

 • alle voertuigen met een geel kentekenplaat, zoals quads, brommobielen, scooters en speed pedelecs.

Nieuw fiets- en wandelpad aan Waddenzeezijde

Het is de eerste keer dat fietsers en wandelaars voor een deel over het nieuwe fiets- en wandelpad langs de Waddenzeezijde kunnen gaan. Dit fietspad is gerealiseerd op initiatief van de regio. Een deel van de route gaat over het bestaande fietspad langs de A7. Het fietspad is vanuit beide richtingen, Den Oever (Noord-Holland) en Zurich (Friesland), geopend.

Kaart fiets- en wandelroute
Kaart fiets- en wandelroute 1 en 2 juli (8.00 - 18.00 uur)

Toertocht/Grote groepen

Wil je op één van deze twee dagen met een grote groep een toer- of wandeltocht houden over de Afsluitdijk? Mail jouw plan en contactgegevens dan naar loket@deafsluitdijk.nl.

Route deels over bouwterrein

De opening van het fiets- en wandelpad tijdens de werkzaamheden is een ingewikkelde operatie. Een deel van de route loopt via het bouwterrein. Het is niet toegestaan om van de route af te wijken. Volg de regels van het personeel ter plaatse op. Wil je de omgeving op de Afsluitdijk wat langer bekijken, zorg dan dat andere fietsers of wandelaars niet in de weg zit.

Bezienswaardigheden Afsluitdijk

Het Afsluitdijk Wadden Center en het Kazemattenmuseum zijn ook op 1 en 2 juli bereikbaar voor bezoekers. Het Vlietermonument is voor het publiek niet bereikbaar vanwege restauratie- en uitbreidingswerkzaamheden.

Parkeren

Kom je met de auto naar de Afsluitdijk? Je kunt parkeren op het terrein van bouwconsortium Levvel, Stontelerweg 1 in Den Oever. Deze plek is handig als je aan de Noord-Hollandse kant van de Afsluitdijk je route wil beginnen. Wil je eerder aan de Friese kant starten, dan kun je parkeren bij het Afsluitdijk Wadden Center (Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand) en Hajé hotel-restaurant Afsluitdijk Zurich (te bereiken vanaf de A7; afslag 15 Zurich). 

Meest gestelde vragen over de openstelling

Op welke van de twee weekenddagen verwacht Rijkswaterstaat minder grote groepen fietsers/wandelaars?

Voorlopig raden we recreanten aan om op zaterdag 1 juli van 8.00 tot 18.00 uur over de Afsluitdijk te fietsen of te wandelen. Op zondag 2 juli vinden namelijk diverse georganiseerde toertochten plaats.

Is er een maximumsnelheid vastgesteld voor het fietspad?

De normale verkeersregels gelden op de opengestelde fiets- en wandelpaden. Pas daarom altijd jouw snelheid aan de situatie aan.

Kan je ook de bouwwerkzaamheden bekijken?

We zijn nog volop bezig met het versterken en vernieuwen van de Afsluitdijk. Een deel van de route zal daarom via het bouwterrein moeten lopen. Langs het fiets- en wandelpad kun je veel zien van de vernieuwde Afsluitdijk en de werkzaamheden die plaatsvinden. Door veiligheidsredenen mag je niet van de route. Wil je vanuit het opengestelde fiets- en wandelpad de omgeving wat langer bekijken, zorg dan dat je op een veilige plek dit doet en geen andere fietsers of wandelaars in de weg zit. Wil je meer weten over de bouwwerkzaamheden? Ga dan langs bij het Afsluitdijk Wadden Center waar een tentoonstelling is onder andere over de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk of kijk op deze website.

Kunnen we als vereniging of als (horeca)ondernemer aansluiten bij de openstelling op 1 en 2 juli door iets te organiseren?

Wil je als vereniging een toer- of wandeltocht op een van deze dagen organiseren, dan kun je je voornemen en contactgegevens naar loket@deafsluitdijk.nl mailen. Omdat de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk nog in volle gang is, kunnen we alle overige verzoeken op de Afsluitdijk zelf helaas niet toestaan. De beperkte beschikbare ruimte op het Rijkswaterstaatterrein is vanwege veiligheidsdoeleinden gereserveerd.

Wil je in de omgeving van de Afsluitdijk – buiten het Rijkswaterstaatterrein – op 1 en 2 juli iets organiseren, dan kun je contact opnemen met gemeente Hollands Kroon of Súdwest-Fryslân.

Ik wil niet de hele afstand over de Afsluitdijk afleggen. Kan ik halverwege ook weer terug rijden?

Ja, dat kan. De Afsluitdijk is in twee richtingen te fietsen dit weekend.

Waarom is het fietspad afgesloten?

Het werk aan de Afsluitdijk bestaat uit veel verschillende werkzaamheden. Op verschillende plaatsen werken we tegelijkertijd met groot materieel. Het is niet mogelijk om de werkzaamheden af te sluiten van het fietspad. Op de weg over de sluizen zijn geen vluchtstroken, waardoor het niet mogelijk is om fietsers hierlangs te leiden. Het fietspad is nu in gebruik als bouwweg en daarnaast alleen toegankelijk voor hulpdiensten.

Waarom kan het fietspad niet permanent opengesteld worden?

Omdat de versterking en vernieuwing van de Afsluitdijk nu nog in volle gang is. Voorlopig zijn er altijd wel ergens op de Afsluitdijk werkzaamheden in uitvoering, met name op en rond de spuicomplexen. Je kan als fietser /wandelaar altijd over de Afsluitdijk met de gratis fietsbus. Van Den Oever naar Kornwerderzand en andersom.