Het Monument

Het Monument halverwege de Afsluitdijk is een grote publiekstrekker. Hier beleef je de Afsluitdijk! Het biedt bezoekers een prachtig uitzicht op het IJsselmeer. Toch willen we bezoekers nog meer bieden. Daarom worden bestaande voorzieningen verbeterd.

Wat gaan we doen?

Het Monument van Dudok staat halverwege de Afsluitdijk, op de plek waar in 1932 het laatste gat in de dijk werd gedicht. We gaan het Monument restaureren en de loopbrug over de A7 verplaatsen. Er komen meer parkeerplaatsen en een nieuw, groter restaurant met uitzicht op het IJsselmeer.

Schetsontwerp van het Monument

Bekijk hier een schetsontwerp van het Monument.

Visualisatie Monument - bron: FeddesOlthof Landschapsarchitecten

Achtergrond

Dudok wilde dat het silhouet van de uitkijktoren zich moest aftekenen tegen de lucht en dat je de dijk aan beide zijden hetzelfde moest kunnen beleven.
Het gebouw kun je dus met een trap beklimmen. Eenmaal boven je een fenomenaal uitzicht! Het Monument is na bijna 90 jaar aan restauratie toe. We herstellen ook de kleur van de trap en het bordes van de uitkijktoren. Dudok had hier zonnige accentkleuren aangebracht: gele tegels met paarsbruine banen. Die oude kleuren gaan we herstellen.

De huidige loopbrug is een aantasting van het uitzicht. Hij staat te dichtbij en is van zwaar beton. De nieuwe loopbrug leggen we op grotere afstand.
Omdat er elk jaar duizenden bezoekers op deze plek af komen, maken we meer parkeerplekken en een groter restaurant. Er is ruimte in de plannen voor een cafetaria en een restaurant, met glaswanden richting het IJsselmeer.

.

Planning

De renovatie van het Monument start medio 2020 en duurt tot 2022. Voor alle werkzaamheden op de Afsluitdijk ga je naar de homepagina.

Studies en onderzoeken

Toeristisch-recreatieve potenties van de Afsluitdijk – 2014

In 2014 hebben het European Tourism Future Institute (ETFI) en Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd onderzoek gedaan naar de wensen van (potentiële) bezoekers aan de Afsluitdijk.

Variantenschetsen toeristische en recreatieve knooppunten

In opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk heeft Antea Group voor de knooppunten op de Afsluitdijk schetsvarianten en ontwerpen opgesteld.